Jag har nu publicerat de sista av inläggen i min historia. Framöver kan det bli fråga om kortare inlägg om ny information eller nya minnen kommer fram. Jag fortsätter naturligtvis att ta emot läsarbrev och -berättelser för publicering på bloggen. Mejla i så fall till sankteriksgossen@gmail.com. Jag vill också påminna om att det går alldeles utmärkt att skriva kommentarer till inläggen. Det är ett enkelt sätt att dela med sig av sina minnen, och man kan vara anonym. Respektera dock att inte nämna kantorn vid namn.
Att skriva och publicera texter om tiden i S:t Eriks gosskör och om kantorn har varit en led i en maktkamp. Sakta men säkert har jag tagit tillbaka den makt över mitt liv som kantorn tillskansade sig i min barndom. Projektet hade legat och väntat i tjugo år. Jag hade dock inte mina drivkrafter helt klara för mig. Att hämnd var en av dem är dock helt klart. I takt med med skrivandet, kontakten med er läsare och publiceringen har dock hämndbehovet klingat av. Istället har jag genom skrivandet fått en terapi som gjort att jag kunnat sätta en punkt som jag kan stå för: Jag förlåter och blir därmed fri att gå vidare. Kanske kan detta även lätta kantorns börda och få honom att göra det han anser vara rätt. Det är min fasta övertygelse att hämnd förgiftar och skadar inte bara den som utsätts, utan även hämnaren.
Ett av mina syften var även att dela med mig och eventuellt vara till nytta eller hjälp för andra före detta korgossar som kan ha drabbats av samma sak som jag. En tanke var också att många skulle dela med sig av erfarenheter här på bloggen. Detta har dock inte fått någon större omfattning och jag inser att det åtminstone delvis beror på min anonymitet. Ganska många har påpekat detta i mejl till mig. Av flera skäl har jag dock inte velat bryta anonymiteten. Jag har dock fått en hel del bidrag både som kommentarer och som mejl. Dessa har varit mycket betydelsefulla för mig. Tack du som lämnat bidrag.
Om du läst de sista avsnitten vet du att jag "anmält" hela saken till Stockholms katolska stift. Det gjorde jag efter påstötningar från katoliker i Stockholm. För min egen del känns det inte särskilt viktigt, men det kan finnas andra bland de före detta körpojkarna som har intresse av att så sker. Jag kommer att rapportera här om vad stiftet gör i ärendet.Om du själv vill ta kontakt med stiftet ska du vända dig till den så kallade generalvikarien på epost-adressen generalvikarie@katolskakyrkan.se. Tjänsten innehas idag av Pascal Rene Lung. Jag känner mig tveksam till om stiftet kommer att göra något åt min anmälan. Om stiftet så vill kommer jag att överlämna en lista med namn på körmedlemmar och ledare. Om du blir kontaktad av stiftet vore det intressant med en notis om detta (anonymt är okej). Om ingen lämnar en sådan notis kan jag sluta mig till att katolska kyrkan struntar i det hela.
Jag har fått ganska många påstötningar om att ordna en träff för körmedlemmar. Det vore både intressant och roligt tycker jag själv. Jag ska försöka ordna det. Mer info kommer senare via olika kanaler. Om du är intresserad kan du dock redan nu skicka ett mejl till sankteriksgossen@gmail.com eller till Erik Jakobs på Facebook. Skriv gärna vilken veckodag som passar dig. Jag tänker mig att det blir i Stockholm och kanske i augusti.
Slutligen: Jag startar en sluten grupp på Facebook som heter S:t Eriks gosskör. Den kan användas för vidare diskussioner och endast personer med "legitimt" intresse kommer att släppas in i gruppen. Inledningsvis kommer jag att finnas med som "Erik" men när jag fått fram ett par administratörer för gruppen kommer "jag" att försvinna. Innan jag försvinner kommer jag dock att lägga upp en del pdf.er med bilder och tidningsartiklar om kören. Här en länk S:t Eriks gosskör på facebook
Jag är tacksam för uppmärksamheten och hoppas att du som läsare har funnit något givande i mina inlägg.